Hypnoscentrum.se

KBT & ACT
Hem > KBT & ACT

KBT/ACT – Så fungerar det

KBT (ACT) har visat sig vara effektivt för att behandla en rad olika psykiska problem, från ångest och depression till missbruk och ätstörningar. Den svenska versionen av KBT kallas ACT, Acceptance and Commitment Therapy, och tar också hänsyn till acceptans och medveten närvaro i terapin. I den här artikeln ska vi titta närmare på KBT/ACT och dess tillämpning.

Vad är KBT-terapi?

KBT står för kognitiv beteendeterapi och är en terapiform som fokuserar på hur våra tankar, känslor och beteenden påverkar varandra. Målet med KBT-terapi är att förändra dysfunktionella tankemönster och beteenden som kan leda till psykisk ohälsa. Genom att identifiera och utmana negativa tankar och beteenden kan man lära sig att hantera stress och ångest på ett mer konstruktivt sätt.

Gå en KBT-utbildning

För att utbilda sig till KBT-terapeut krävs det att man går en eller flera KBT-utbildningar. Är det nästa steg i din karriär? Ansök och gå en KBT-utbildning hos HumaNova som arrangerar flertalet utbildningstillfällen på olika orter runt om i landet. Här lär du dig mer om samverkan mellan acceptans, förändring, inre perspektivtagande och aktiv handling. Besöka HumaNovas hemsida för att läsa mer om utbildningens omfattning och pris.

Vad betyder ACT?

ACT betyder “Acceptance and Commitment Therapy” och är en version av KBT som utvecklats för att ta hänsyn till acceptans och medveten närvaro i terapin. ACT-terapi syftar till att hjälpa patienten att öka sin psykologiska flexibilitet genom att acceptera sina negativa tankar och känslor samtidigt som man fokuserar på att uppnå sina mål och värderingar. Hos Humanova kan du läsa mer om ACT-metoden, och lära dig mer om i vilka specifika fall terapin används.

Områden där terapiformen används:

  • Ångest
  • Depression
  • Missbruk
  • Ätstörningar
  • Stress
  • Sömnproblem
  • Personlig utveckling och självkänsla

Gå en ACT-utbildning

Har du drömmar om att bli ACT-terapeut eller är du kanske redan det och på jakt efter nästa yrkesmässiga steg? Klicka dig in och läs mer om HumaNovas ACT-utbildning som är en grundläggande psykoterapiutbildning, även kallad steg 1. Utbildningen riktar sig mot dig som önskar utvecklas i en nytänkande utbildningsmiljö. Utbildningen är lagd på 4 terminer med 14 utbildningstillfällen per termin. 

Att arbeta som KBT-terapeut

Att arbeta som KBT-terapeut kan vara en utmanande men också mycket givande karriär. Som terapeut har du möjlighet att hjälpa människor att hantera och övervinna sina psykiska problem, samtidigt som du själv utvecklas som professionell och person.

Arbetet som KBT-terapeut innebär att du träffar patienter regelbundet för att genomföra terapisessioner. Under dessa sessioner hjälper du patienten att identifiera och utmana negativa tankemönster och beteenden, samt att utveckla mer konstruktiva strategier för att hantera stress och ångest. Du hjälper också patienten att stärka sin självkänsla och självbild.